Fan World PA

Kini cerita semakin hangat...

Kepada teman2 yang singgah ziarah di blog PA...., jutaan terima kasih buat kalian...salam ukhuwah dari dunia MAYA!!

Semusim kAsih

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Lilypie First Birthday tickers

Friday, 7 March 2014

Sambungan episod 2 Our Albar Junior

           

Sambungan episod Our Albar Junior kite..... Pilihan bersalin di PPUM tepat @ tidak? 

23 januari 2014

PA dan en.Putera mengambil keputusan untuk terus ke UMRA Medical Centre pada pagi itu juga....PA pernah buat entry yg PA sepatutnya akn diinduce oleh doktor Gheeta dulu...tapi Kakak Pa sangat risau bile kami decide nak bersalin di Umra...itu yang membuatkan PA terpaksa meneruskan proses kelahiran yasmin disana....tetapi kita hanya merancang tapi Allah yang menentukan...Takdir telah menentukan tempat kelahiran yasmin lahir kedunia adalah di UMRA Shah Alam..En.putera dan pihak FIL sangat kecewa dengan tindakan doktor2 di PPUM..sepatutnye mereka boleh induce PA atau buat sesuatu yang boleh mempercepatkan kelahiran yasmin secara normal...

First imppresion Dr.Gheeta terhadap PA ada something dgn baby dlm perut sebab dia da tgok PA unhappy sewaktu sampai di situ..Mereka cuba untuk menjadikan kelahiran ini secara normal dengan membuat CTG terlebih dahulu...en.putera masuk menemani PA sepanjang proses ini... Dr.Gheeta masih senyum walaupun bacaan ctg tidak cantik...selepas melakukan ctg Dr.Gheeta segera mengarahkan kami ke labour room untuk memecahkan air ketuban....tujuannye adalah untuk melihat warnanya dan selepas itu keputusan akan dibuat whether normal or czer section... 

Huhuhu....air ketuban berwarna hijau.....baby yasmin da poo poo dalam perut bunda....ini sangat membahayakan if nak tunggu juga normal sec....Setelah berbincang kami setuju untuk untuk membuat czer atas kelahiran ini.... Maka lahirlah seorang puteri seberat 3.56kg pada jam 12.45 tengah hari di Pusat Perubatan Umra Shah Alam..

Inilah dia risiko bile da overdue..kemudian dibiarkan pulak suruh tahan sakit sendiri...huuusssshhh memang pengajaran namanya...Ini mungkin takdir tapi sebagai seorang kakitangan yang bertanggungjawab atas pesakitnya jangan bertindak cuai mengambil mudah kerana ia melibatkan nyawa manusia....

Apa pon keputusan untuk melahirkan yasmin di UMRA adalah tepat...PA memang da standby 2 hospital (private dan government) ...if anything happen senang...nah inilah jawapannye...PA amik pakej 2 hari 1 malam (Double bed non sharing) dan layanan dari mereka amat memuaskan...PA anggap ada hikmah di sebalik kajadian ini...angan2 dan keinginan untuk bersalin di private hospital dan suami ada sentiasa disisi PA setiap masa telah dipenuhi...terima kasih buat suamiku tercinta, pihak FIL yang sentiasa menjaga PA sepanjang yasmin dalam perut dan ibu PA sendiri yang menemani PA sepanjang PA sakit dan xputus2 mendoakan kesejahteraan kami berdua...

Ok...da letih la....baby yasmin da bangon.... Jumpa lagi...


3 comments:

  1. Alhamdulillah..awak dapat layanan yg baik di UMRA..sy dulu waktu d UMRA dah tak engat nama doc tapi bangsa india,masa tu kandungan sy baru 6w n die sahkan no heart beat..terus die nak cuci..sy bagi alasan macam2 smpai doc tu marah sy n tetap suruh cuci..last2 sy balik terus..bukan ape,sy xnak ambik risiko terus cuci..n doc tu terus menerus call marah2 suruh datang cuci sebab bahya katanya..sy terus pergi hspital kerajaan n doc kerajaan check ok je anak sy..ade heart beat..n sekarang dah 20w dah..sekarang sy checkup d SALAM Medical Centre..nasib baik awak dapat doc yg ok d umra kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye....alhamdulillah...sume ni adalah nasib...sy xbernasib baik di gomen tp baik diprivate,awk pulaksebaliknye...xpe yg penting kite da selamat melahirkan ...dan terlindung dari perkara yg xbaik...

      Delete
  2. http://kasutkaca15.blogspot.com/2014/04/giveaway-saya-nak-skirt-free-itu.html

    nak skirt free? jom join sini..

    nama babynya albar ke yasmin? keliru kjp.

    ReplyDelete